Diş Tomografisi; Dental tomografi yöntemi x ışınlarının kullanılarak uygulama yapılacak olan bölge ya da bölgelerin detaylı bir görüntüsünün elde edilmesine olanak sağlayan yöntemdir. Normal röntgen vb. gibi görüntüleme tekniklerinden farklı olarak daha detaylı, kesitsel ve radyolojik görüntü elde edilmesini sağlar.
Radyolojik bir görüntüleme tekniği olan diş tomografisi görüntüleme yönteminde x ışınları kullanılır. Röntgen gibi normal görüntüleme teknikleri ile görülmesi ve detaylıca incelenmesi mümkün olmayan kemik ya da yumuşak dokunun detaylı ve kapsamlı bir şekilde incelenmesini sağlar. Genellikle hastaların sorunlarının daha kısa süre içinde ve kesin olarak detaylı incelenerek çözümlemesi yapılması gereken durumlarda doktorlar tarafından tercih edilerek kullanılır.
Bu cihaz sayesinde diğer cihazlarda olmayan sagital, koronal ve aksiyel planlardan birden fazla kesitler alınabilmektedir. Alınan kesitler ile düzey yazılımlar yardımıyla dilimlenerek tekrar yapılandırılan bölge ya da bölgelerin tüm açılardan görüntülenmesi sağlanır.
Dental tomografi yöntemi ile birlikte hastaya yapılan ölçümün doğru sonuç vermesi ve doktorun da doğru teşhis koyması açısından yaygın olarak tercih edilen bir yöntem olarak karşımıza bu yöntem çıkar. Bu durumda en etkin olan özelliği ise diş tomografisi 3 boyutlu görüntü sağlama özelliğidir.
3 boyutlu görüntüleme tekniği ile sorun olan diş ya da ağız, çene bölgesinin kısa süre içinde 3 boyutlu görüntüsü alınarak incelenip en kısa süre içinde sonuçlar elde edilmektedir. Bu sayede doktor kısa süre içinde teşhis yapabilirken hastanın da sorunu kısa süre içinde çözüme ulaşmış olur
Dental tomografiye girmeden önce hastanın ağız ya da yüz bölgesinde bulunan metalleri çıkarması gerekmektedir. Bunun dışında herhangi bir hazırlık yapılmasına gerek yoktur. Ardından hastanın rehber bir görüntüsünün olması için iki yönlü görüntü çekimleri yapılır. Hasta tomografi içindeyken yani henüz çıkmamışken doktor sorunlu olan bölgeleri belirler. Doktorun belirlediği bu sorunlu bölgelerin 3D boyutlu olacak şekilde tomografi görüntüleri alınır.
Normal kullanılan cihazlarda, cihazın pozlamadığı, detaylı gösterip netlik kazandırmadığı alanların net ve detaylı görüntülenmesini sağlayan bu cihazın kullanımı oldukça kolaydır.
Diş tomografisi tedavi yöntemi, diş ve diş etleri, ağız bölgesi ve çene bölgelerinde karşılaşılan çeşitli sorunları belirlemek amacı ile tercih edilip kullanılan bir yöntem olarak diş hekimleri tarafından tercih edilmektedir. Diş üzerinde yer alan apse, enfeksiyon, diş damarlarında ya da ağız, çene bölgesinde oluşan sorun vb. durumların kısa süre içinde belirlenip detaylıca incelenmesini sağlar. Son derece teknolojik olan bu cihaz kullanımı gün geçtikçe artmaktadır.
Dental tomografi, yani diş tomografisi yönteminin hastalar üzerinde kullanıldığı pek çok farklı durum söz konusudur. Bu yöntem genellikle;
Cerrahiyi planlama gibi işlemlerde ve bu tedavi yöntemlerine ihtiyacı olan hastalar için tercih edilen bir yöntemdir.
Bu tedavi yönteminin diğer yöntemler ile kıyaslandığında pek çok farklı avantajı bulunur. Normal röntgenlerden farklı olarak hassas dokunun ve sert kemiksi dokunun kolayca ayırt edilebilmesinin yanı sıra aynı zamanda da uzmana detaylı bir görünüm sunarak sorunun nerede olduğunu kısa sürede bulunmasını sağlar.
Diş tomografisi yönteminin sağladığı 3 boyutlu görüntüleme tekniği ve kısa sürede tespit edilen soruna daha detaylı ve hassas bir tedavi sürecinin de planlanmasını sağlamaktadır. Tüm bu avantajların yanında dental tomografi aynı zamanda invazif olmayan ve ağrısız bir çözüm sunmaktadır.
Bu yöntem genellikle diş kliniklerinde uzman bir diş hekimi tarafından ya da hastanelerde çekilmesi uygun görülen bir işlemdir. Kullanılan yöntemin en doğru ve etkin bir şekilde kullanılarak doğru sonuçlar elde etmesi ve hastalar için hassas bir tedavi uygulanabilmesi açısından diş tomografisinin gerekli koşullar altında doğru bir şekilde kullanılması oldukça önemlidir.
Diş tomografisi yöntemi son derece ağrısız bir işlemdir. İşlem sırasında hastanın diş ve ağız bölgesi tek seferde pek çok farklı görüntü elde edebilecek şekilde detaylıca incelenir. Hastanın ağız taraması ve sorunlu olan bölgelerin işaretlenerek detaylı görünümüne ulaşılması şeklinde uygulanan bu yöntem ortalama 40 saniye gibi bir süre içinde bitmektedir.
Bu yöntem diş doktorları tarafından çeşitli diş problemlerinin saptanıp incelenmesi amacı ile diş alanında kullanılan bir yöntemdir. Diş, ağız ya da çene problemi yaşayan kişilerin yaklaşık 40 saniye gibi kısa bir süre içinde çoklu olarak bölgesel görüntülenmesi alınır. İşlem sırasında detaylı ve net olarak görüntü sunan diş tomografisi yöntemi kemik ve hassas bölge ayrımı da yapabilmektedir. Bu işlem sayesinde kısa sürede hastanın sorunu tespit edilerek hastaya uygun tedavi yöntemi uygulanır.
Diş ve çene hastalıklarında, dental implant uygulamalarında ve çene- yüz bölgesi travmalarında sıklıkla kullanılıp tercih edilen bir yöntem olan diş tomografisi yöntemini, bu rahatsızlıklardan herhangi birine sahipseniz ya da implant uygulaması yaptırmayı düşünüyorsanız kısa sürede çektirmenizi tavsiye ederiz.
Dental BT işlemlerinde radyasyon vardır. Fakat oldukça düşük bir oranda bulunan bu radyasyon, tarama işleminden sonra hastanın vücudunda kalmadan kısa süre içine kaybolur.
Hastanın enfeksiyon riski varsa eğer dental tomografi görüntüleme işlemi sırasında doktorun tam olarak sorunlu bölgeyi görmesi sağlanır. Ciddi kemik kanserlerini, tümörleri ve kistleri işaret eden anormal lezyonların teşhis edilmesinde büyük önem taşıyarak çene kemiğinin tam şeklini ve boyutunu göstererek başarılı implant cerrahisi yapılmasına olanak tanımaktadır.
Klasik diş röntgenleri ve diş tomografisi arasında bulunan temel farklardan biri diş tomografisinin volümetrik 3D görüntü vermesidir. Uzunluk, genişlik ve derinlik de dahil olmak üzere üç boyutlu görüntüleme sunabilmesi ve diş hekiminin işlerini oldukça kolaylaştırması en temel farklardan sadece biridir.
Normal röntgenlere göre kıyaslandığında diş tomografisi çekilen bir hastanın maruz kaldığı radyasyon daha azdır.
Diş tomografisi fiyatlarında uygulanan politika; merkezler arası, hastanın ağız ya da diş yapılarının ne kadar detaylı incelenmesi gerektiği ve hastanın rahatsızlık boyutu, kişilerde hangi tekniklerin kullanılacağı, merkezin konumu ve kalitesi başta dâhil olmak üzere doktor deneyiminin de etkilediği bir fiyatlandırma sistemi ile fiyatlar belirlenmektedir.
Diş alanında tomografi ve röntgen işlemlerinde oldukça değişken bir sistem yer almakta olup en kesin ve en doğru fiyat bilgilendirmesini merkezlerimize ulaşarak elde edebileceğinizin altını çizeriz. Diş tomografisi fiyatları 2023 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.