Çocuk Diş Hekimi

Çocuk Diş Hekimi

Çocuk Diş Hekimi

Çocuk diş hekimi aynı zamanda pedodonti uzmanı olarak da bilinen bu uzmanlık alanı, 0-15 yaş gurubu arasında bulunan çocukların ağız ve diş sağlıklarının korunmasına yardımcı olan bir alandır. Diğer yaş guruplarına uygun olarak uygulanan diş tedavi yöntemlerinin çocuklar için uygun hale getirilip ağız ve diş sorunu yaşayan çocukların bu sorunlardan kurtulmasını sağlamaktadır.

Çocuklarınızı Diş Hekimine Nasıl Hazırlamalısınız?

Diş kontrolleri, ağız bakımı küçük yaştan itibaren aksatılmadan uygulanması gereken bir işlemdir. Bu nedenle çocuğunuzun küçük yaşta ağız bakım alışkanlığını kazanması için ilk önce çocuk diş hekimi gidebilmeleri ve korkmamaları için birkaç şey yapmanız gerekir.

Çocuğunuzla birlikte diş hekimine gitmeden önce sergilemiş olduğunuz tutum, çocuğunuzla kurduğunuz iletişim çocuğunuzun sergileyeceği tutumun yansıması şeklinde olacaktır. Bu nedenle oldukça dikkat etmek gerekir.

İlk önce çocuğun merak ettiği her şey yüzeysel olarak açıklanmalıdır. Ardından diş hekiminin sağlık ve çocuğun iyiliği için bir şeyler yaptığından bahsedilmelidir. Çocuk oyunlar ile kandırılmalı ve klinik ortamından korkmaması sağlanmalıdır.

Çocuk Diş Hekimi Hangi Yaş Grubundaki Bireyleri Tedavi Eder?

Çocuk diş hekimleri, 0- 15 yaş gurubu arasında bulunan çocukların ağız ve diş sorunlarını tedavi etmektedir.

Çocuk Diş Hekimine İlk Ziyaret Ne Zaman Yapılmalıdır?

Dünya Sağlık Örgütü ve Amerikan Pediatrik Diş Hekimleri Birliği; çocukların, ilk diş hekimi muayenesinin ilk dişleri çıktıktan sonra yapılması gerektiğini bildirmektedir. Ayrıca pek çok çocuk diş hekimi de çocukların ilk diş hekimi ziyaretlerinin 1 yaşını doldurduktan hemen sonra olması gerektiği savını savunmaktadır.

İlk Çocuk Diş Hekimi Ziyaretinde Neler Yapılır?

Çocuk diş hekimi, çocuğun ilk diş muayenesinde ayna ve ışık yardımı ile dişlerin ve ağız içinde bulunan yumuşak dokuları inceler. Çocuğun diş sağlığı için uygun olan ve önerilen beslenme ve koruyucu uygulamalar hakkında ebeveynlere bilgi verilir. İlk ziyaret sırasında diş hekimi çocuğunuzla oynayarak çocuğunuzu diş hekimlerinden korkmamasını sağlayarak onları alıştırır.

Çocuk Diş Tedavi Seanslarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çocuk diş tedavi seanslarında dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan birisi olarak karşımıza çocuğu korkutmayacak şekilde minimum düzeye kadar bilgi verilmesi gerektiğidir. Yani çocuk daha önce bilmediği bir ortama girdiği için doğal olarak merak edip sorular sorar. Sorduğu sorulara cevap bulamazsa ya da yeterli cevabı alamazsa güven hissini oluşturamaz.

Bu nedenle çocuğun merak ettiği soruları cevaplayarak etkileşim kurmasına olanak tanınmalıdır. Ayrıca seans sonrasında ebeveynlerin çocuğu tebrik etmeleri de çocuklar için oldukça önemlidir.

Süt Dişi Nedir?

Bebek 6 aylıkken çıkarmaya başlayıp 36.  aya kadar çıkarma işleminin tamamlandığı dişlere verilen isimdir. Yani süt dişi, bir kişinin ilk dişleridir.

Bebeklerde Diş Gelişimi

Diş çıkarma dönmelerinde oldukça huysuz olan bebeklerin diş gelişimlerinde ilk aşama olarak, 6. Aydan itibaren süt dişleri çıkmaya başlar. Bebek 36 aylık olana kadar çıkmaya devam eden süt dişleri, çocuğun 6. Yaşından itibaren 12. Yaşına kadar kalıcı dişler ile yer değiştirir.

Çocuklarda Diş Yapısı

Çocuklar 6-8 aylık olduğunda ilk süt dişleri büyümeye başlar ve 3 yaşına kadar diş çıkarma işlemleri devam eder. Çocuklarda 3-6 yaş arasında stabil kalan diş dizisi, 6-7 yaşlarında ön ve arkalarda bulunan süt dişleri ile 6 yaş dişleri değişmeye başlar. Yani süt dişleri çıkarak yerine kalıcı dişler büyümeye başlar.

Süt Dişi Neden Dökülür?

Süt dişleri, diş kökleri oluştuktan yaklaşık 3 yıl sonra aşınmaya başlar. Tepe bölgesinden itibaren aşınmaya başlayan süt dişleri dayanamayarak düşer. Yani süt dişleri dayanıklı olmadığı için dökülür.

Süt Dişi Tedavi Edilmeli Midir?

Ağız ve diş bakımı tedavileri çok önemlidir. Hem hijyenik açısından hem de ağız, diş sağlığı açısından süt dişlerinin çocuk diş hekimi tarafından tedavi edilmesi gerekir.

Kalıcı Dişler Ne Zaman Çıkar?

Süt dişleri 6. yaştan 12- 13 yaşına kadar yerlerinden düşmüş, çıkmış olurlar. Süt dişlerinin yerini alacak olan kalıcı dişler ise 13 yaştan itibaren çıkmaya başlayıp 20. Yaştan itibaren tamamen çıkmış olurlar.

Çocuklarda Diş Sorunları Nelerdir?

Çocuklarda pek çok diş sorunu ile karşılaşmak mümkündür. Ancak sıklıkla karşılaşılan diş sorunları şu şekilde sıralanabilir:

  • Dişleri sert cisimlerle temasa zorlama
  • Tırnak yemek, kalem ısırma
  • Fazla şekerli gıdalar
  • Biberon çürüğü
  • Diş gıcırdatma
  • Parmak emme
  • Asitli içecekler

Çocuklara Uygulanan Tedaviler

Çocuklara, diş sorunları için en sık uygulanan 5 farklı tedavi yöntemi bulunur. Bunlar:

  • Kanal tedavisi: Diş dokusu canlılığını kaybettiğine tercih edilen bir tedavi biçimi olarak karşımıza çıkar.
  • Yerel flour uygulaması: Çocuklarda diş çürümeyi azaltmak için tercih edilir.
  • Yer tutucular: Erken kaybedilmiş süt dişlerinin yerlerinin korunmasını ve diş yapısının korunmasını sağlayan tedavi yöntemidir.
  • Dolgu: Süt dişlerinde meydana gelen çürük lezyonlarında dişin düşme yaşı ve çürüğün derinliğine oluşan doku kaybına bağlı olarak tercih edilir.
  • Fissür örtücüler: Dişlerde çürük oluşmadan önce çürüğe karşı dişi koruma altına almayı hedefleyen önleyici tedavi şeklidir.

Çocuklarda Diş Protezleri Hangi Durumlarda ve Nasıl Yapılır?

Dişlerin olması gerekenden daha erken bir zamanda düşmesi ya da çıkması durumunda çocuk diş hekimi, diş protezi uygulamasını yapabilmektedir.

Çocuk Diş Sağlığı Hakkında Sık Sorulan Sorular

Biberon Çürüğü Nedir?

6 yaşından daha küçük çocuklarda görülme olasılığı yüksek olan ve dişlerde çürük ya da çürüme başlangıcı görülen beyaz leke ya da çürük sebebiyle kaybedilmiş dişlerin olması durumuna verilen isimdir.

Toplam Kaç Süt Dişi Vardır?

Çocuklarda toplamda 20 tane süt dişi bulunur. Bu dişlerin 10 tanesi ağız bölgesinde üst tarafta ve 10 tanesi de alt tarafta bulunur.

Süt Dişi Bakımı Nasıl Yapılır?

Ağız ve diş bakımı oldukça önemli ve aksatılmaması gereken işlemler arasındadır. Bebeğinizin ilk süt dişi çıktığında temiz bir kumaş yardımı ile dişi temizleyebilirsiniz. Fakat en kısa sürede çocuk diş hekimi ile düzenli bir şekilde ağız ve diş sağlığını kontrol etmeniz gerekmektedir.

Süt Dişi Bakımına Ne Zaman Başlanmalıdır?

  1. aydan itibaren çocuklarda diş sürmesi yani diş çıkması görülmeye başlanmaktadır. Çocuğun çıkardığı ilk dişten itibaren süt dişi bakımına başlanmalıdır.

Süt Dişleri Çekilir Mi?

Çeşitli nedenlerden kaynaklı olarak dişlerde oluşan çürüklerin etkilediği sorunların tedavi edilememe durumu söz konusu olursa süt dişleri çekilebilir.

Süt Dişi Erken Çekilirse Ne Olur?

Süt dişinin erken çekilmesi durumunda boş kalan diş yeri ile ilgili olarak çocuk ağız sağlığı ile ilgili çeşitli sorunların oluşabilme olanağı yüksektir. Bu sorunlardan bazıları, dişlerin boşluklara ilerleyip şekil bozukluğuna neden olması vb. gibi ortodontik sorunlar oluşturulabilir. Fakat çekilen süt dişinin yerine koyulabilecek yer tutucu ile bu sorunların önüne geçilebilir.

Süt Dişleri Çürür Mü?

Süt dişleri; içerisinde, kalıcı dişlere oranla daha fazla organik madde içeren dişlerdir. Bu durum süt dişlerinin kalıcı dişlere kıyasla daha hızlı büyümesi ve daha çabuk çürümesi anlamına gelmektedir.

Süt Dişlerine Dolgu Yapılır Mı?

Evet süt dişlerine gerekli görüldüğü durumlarda dolgu yaptırılabilir.

Süt Dişine Kanal Tedavisi Yapılır Mı?

Çocuk diş hekiminin uygun gördüğü koşullarda süt dişlerine kanal tedavisi yapılabilir.

Çocuk Dişlerine Hangi Doktor Bakar?

Pedodonti adı da verilen fakat halk arasında çocuk diş hekimi olarak bilinen hekimler çocuklar ile ilgilenir.

Normal Diş Hekimleri Çocuk Dişlerine Bakar Mı?

Çocuklar için özel pedodonti branşı bulunmaktadır. Bu nedenle normal diş hekimlerinin çocukların diş problemlerine bakmalarına gerek yoktur.

Çocuklarda Siyah Diş Lekeleri Neden Olur?

Demir sülfit içeren bu siyah lekeler; bakteriyel aktivite sonrası oluşan hidrojen sülfit ile tükürüğün içerisinde bulunan demirin reaksiyona girmesi sonucunda oluşarak dişlerde siyah lekeler bırakır. Diş sağlığını korumak için uygun tedavi ve inceleme amacı ile çocuk diş hekimine gitmeniz tavsiye edilir

Çocuklarda Ortodonti Tedavisi Ne Zaman Başlar?

Çocuklarda 7 yaşından sonra yani süt dişlerinin tamamen dökülmesinden sonra ortodonti tedavisine başlanması önerilir.

Çocuklarda Ortodonti Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Ortodonti tedavisi, çocukların ağız yapısında karşılaşılan sorunun iskelet kaynaklı olup olmamasına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. İskelet kaynaklı bozukluklar 1-3 yıl sürebilirken daha basit sorunlardan kaynaklı olan bozuklukların tedavisi daha kısa sürebilir.

Diş Teli Kaç Yaşında Takılır?

7 yaşından sonra takılabilir.

Çocukların Dişini İlk Ne Zaman Fırçalamalı?

Çocuklarda 6 aydan sonra çıkan süt dişlerinden itibaren ebeveynlerin çocuk diş hekimi önerilerini dinleyerek çocuğun ağız bakımını düzenli olarak yapması gerekmektedir.

Çocuklarda Genel Anestezi ile Tedavi Güvenli Midir Nasıl Yapılır?

Ağızdan ya da fitil olarak çocuğa verilen ve rahatlamasını sağlayan sedatif, oldukça güvenilirdir. Hem çocuk için hem ebeveynleri için oldukça konforlu bir işlemdir.

Çocukların Beslenmesinde Diş Çürüğü Yönünden Sıkça Yapılan Yanlışlar Nelerdir?

  1. aydan sonra gece beslenmelerinde ya da ara öğünlerde çocukların tükettiği yiyecekler sonrası çocuğun ağız bakımının aksatılması ve geceleri biberonuna şekerli gıdalar sürerek tüketmesi için bebeğe verilmesi çocukların ağız bakımını olumsuz etkilemektedir. Olumsuz etkilenen ağız bakımında diş çürük riskleri de artmaktadır.

Diş Hekimi Korkusu Olan Çocuklara Nasıl Yaklaşılmalıdır?

Çocukların sorduğu her soruya fazla detaya inmeden cevap verilmeli ve ziyaret sırasında olabileceklerin çocuğa kısaca anlatılması gerekmektedir. Çocuk merakını giderdikçe korkusu azalarak ortama uyum sağlayacaktır.

Erken Çocukluk Dönemi Çürüğü Nedir?

71 aylık ve daha küçük olan çocukların dişlerinde oluşan çürük lezyonu, çürüğe bağlı diş kaybı gibi durumların oluşması durumudur.

Erken Yaşlarda Oluşan Çürüklerin Nedenleri Nelerdir?

Ağız bakımının yeterli ve Çocuk diş hekimi kontrolü eşliğinde yapılmaması sonucu ağız bakımının eksik kalması sonucu diş çürükleri oluşur. Bu nedenle çürüklerden uzak durmak için ağız bakımını düzenli olarak yapılması gerekir.

Çocuklarda Diş Çürüğü Oluşma Yaygınlığı ve Nedenleri Nelerdir?

Çocuğun ağzında bulunan bakterilerin ve asidin yapışkan bir madde oluşturması sonucu zamanla aşınan diş minelerinde çürük oluşumu oldukça olağan bir durumdur. Gerekli ağız bakım ve kontrolü yapılmadığı sürece dişer çürümeye devam eder.

Diş Çürüğü Anneden Çocuğa Bulaşır Mı?

Evet. Çünkü diş çürümesi anneden çocuğa kolayca geçebilen bir enfeksiyon hastalığıdır.

Çocuklarda Diş Çürüğü Oluşmaması İçin Ne Tür Tedbirler Alınabilir?

Dişlerin büyümeye başladığı dönemden yani 6. aydan çocuk 12 aylık olana kadar Çocuk diş hekimi tarafından muayene edilmesi gerekir. Bu sayede hem yanlış alışkanlık edinilmesinin önüne geçilir hem de ağız ve diş sağlığı düzenli olarak kontrol edilerek çürümenin önüne geçilebilir.

Fluorid Uygulaması Nedir ve Ne Sıklıkta Yapılmalıdır?

Çocuk diş hekimi tarafından bireysel gereksinimlere göre planlanan koruyucu bir programdır. Uygulama sıklığı, çocuğun dişlerinde çürük oluşma risk düzeyine göre belirlenir.

Diş Çürüğünü Önleyen Uygulamalarda Yaş Sınırı Var Mıdır?

Dişler büyüdükten sonra 3-4 yıl içinde yapılmalıdır.

Diş Çürükleri Tedavi Edilmezse Ne Gibi Sağlık Sorunlarına Yol Açar?

Tedavisi yapılmayan çürük dişler, daha uzun süren kanal tedavilerine hatta diş kayıplarına yol açabilmektedir. Ayrıca önemsenmeyen ve kontrol ettirilmeyen diş çürükleri; kalp- damar, mide, karaciğer ve böbrek gibi pek çok sistematik hastalığı da tetikleyebilmektedir.

Çürüklü Süt Dişi Tedavisi İçin Uygulanan Lokal Anestezi Alttaki Sürekli Dişe Zarar Verir Mi?

Hayır, lokal anestezinin herhangi bir zararı bulunmamaktadır.

Çekilen Süt Dişinin Boşluğu Korunmalı Mıdır?

Eğer süt dişi olması gerekenden erken çekilmişse yeri, yer tutucu ile tutulması gerekir. Çünkü ağız bölgesinde fazla boşluğun olması dişlerin büyüme oranını, genişliğini etkileyerek çeşitli ortodontik sorunlara neden olabilir.

Çocuklarda Fluoridli Diş Macunları Ne Zaman Kullanılmaya Başlanmalıdır?

Çocuk diş hekimi, Fluoridli diş macunlarının 1 yaşından itibaren çocuklar tarafından kullanılması gerektiğini önermektedir.


Hemen Ara