Çocuk Diş Doktoru; 0-15 yaş aralığında bulunan çocukların süt dişlerinin ve kalıcı dişlerinin sağlıklı olarak korunmasını sağlayan çocuk diş doktoru branşının bir diğer ismi pedodontidir. Pedodonti, çocukların dişlerinin korunmasını, dişlerinde oluşabilecek çeşitli sorunların giderilmesini amaçlayan bir anabilim dalıdır.
Bebeklikten itibaren çocukların ağız ve diş sağlığını, çene ve yüz bölgesi gelişimini takip eden bir branş olan çocuk diş doktoru, çocukların 6. Aydan sonraki diş gelişimini kontrol eden doktor branşıdır.
Ağız ve diş bakımı, temizliği ve kontrolu çocuk yaştan başlanılması gereken ve herhangi bir sorun olmaması için düzenli olarak kontrol ettirilmesi gereken bölgelerdir. Diş sağlığı hem estetik güzellik açısından hem de ağız ve diş bakımı açısından çok önemlidir. Yeterli bakımı ve temizliği yapılmayan ağız ve diş bölgelerinde çeşitli hastalıklar ile karşılaşmak mümkündür.
Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organisation-WHO) ve Amerikan Pediatrik Diş Hekimleri Birliği çocuklar için ilk diş doktoru muayenesinin 6 ay -1 yıl yaş arasında yapılması gerektiğini ileri sürerek ebeveynlerin bu yaş aralıklarından itibaren düzenli olarak diş muayenesine getirmeleri gerektiğini önermektedir.
Çocuklara sıklıkla uygulanan bazı diş tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Çocuklarda sık sık karşılaşılan problemlere göre değişiklik gösteren bu problemlerin tedavileri şu şekildedir.
Kanal tedavisi, pek sık uygulanan bir tedavi yöntemi olmamakla birlikte ihtiyaç görülüğünde uygulanan bir tedavi işlemidir.
Çocuklarda farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkmasının yanı sıra gerekli ağız bakımının yapılmamasından ve ağız-diş kontrolünün aksatılmasından kaynaklı olarak da çeşitli problemler ile karşılaşmak mümkündür. Bu problemlerden bazıları şunlardır:
Dişlerde Renklenme: Dişlerde görülen renklenmeler siyah, kahverengi, sarı- turuncu ya da yeşil- gri renklerde görülebilmektedir. Dış kaynaklı renklenmelerin etiyolojisinde ağız hijyeninin kötü olması, demir preparatlarının kullanımı ve kromojenik bakteriler yer almaktadır. Gerekli ve uygun tedavi yöntemleri ile bu rahatsız edici renklenmelerden kurtulabilirsiniz.
Diş Çürükleri: Erken bir dönemde bebeğin dişlerinde oluşan çürük dişlere biberon çürüğü adı verilir. Çocuğun tükettiği anne sütü ve ek takviyeler doğal olarak şeker içerir. Gece yatmadan önce ya da uyku sırasında bebeğin beslenmesi ile birlikte süt ağızda birikerek mikropların dişleri çürütmesine elverişli bir zemin hazırlar. Bu da dişlerin çürümesine neden olur. Bu nedenle çocuklarda özellikle gece beslenmesi sonrası dişlerin temizliğine özen gösterilmelidir.
Dişlere Gelen Darbeler Sonucu Dişlerin Kırılması: Çocukluk döneminde bebeklerin ağzında bulunan dişler süt dişleridir. Süt dişleri kalıcı dişler gibi sağlam değildir. Bu nedenle aldıkları darbeler sonucunda kırılma ihtimali yüksektir. Kırılan dişlere çocuk diş doktoruna gidilerek uygun tedavi yöntemleri uygulanabilir.
Diş Gıcırdatma: Stresli, agresif tavırları ya da takıntılı sıkılgan kişilik yapıya sahip çocukların eğilimli olduğu bir rahatsızlık olan diş gıcırdatma problemi, işlerde aşınmaya, uyurken dişlerden bilinçsiz olarak gıcırdatma seslerinin çıkarılmasına, yüz kaslarında ağrı, çene eklemlerinde çeşitli problemler gibi belirtileri bulunur. Tedavi yöntemi olarak ilk önce psikolojik etmenler ortadan kaldırılmaya çalışılır. Eğer bu işe yaramadıysa hastaya gece kullanması için bir gece plağı verilir. Bu sayede hem dişlerini gıcırdatmamış hem de dişlerine zarar vermemiş olur.
Erken Diş Kayıpları: çocukluk döneminde erken diş kayıplarının çeşitli nedenleri vardır. Çürüyen dişlerin bakımının yapılmaması ile dişler çekilmek zorunda kalınır. Ya da süt dişi aşınarak olması gerekenden daha erken düşer. Bu gibi nedenlere bağlı olarak erken diş kayıpları yaşanabilmektedir. Bu sorunlar ile karşılaşıldığında çocuk diş doktorları kanal tedavisi vb. gibi tedavi yöntemleri ile tedaviler uygulamaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü ve Amerikan Pediatrik Diş Hekimleri çocukların ilk muayene zamanlarının ilk dişleri çıktıktan sonra yani 6 ay- 1 yıl arasında yaptırılması gerektiğini önermektedir.
Erken değil. Çünkü küçük yaşlardan itibaren düzenli çocuk diş doktoru kontrolüne gitmek, çocukların gelecek yıllarda ağız ve diş sağlığı konusunda daha bilinçli olmasını sağlayarak bakımlı ve sağlıklı dişlere sahip olmalarına olanak tanımaktadır.
Muayeneden önce çocuğunuz ile çocuk diş doktoru ile ilgili olumsuz yani çocuğun korkabileceği şekilde konuşulmaması gerekir. Çocuğa oldukça sabırlı bir şekilde yaklaşarak istediği şeyler yapılarak çocuğun ilk başta ortama ve doktor fikrine alıştırılması gerekir. Merak edip etkileşime girmek istediği nesnelerle etkileşime girmesine izin verilmeli ve sorduğu her soru fazla detaya inilmeden çocuğun anlayabileceği şekilde açıklanmalıdır.
Pedodontistler yani çocuk diş doktorları, ilk diş muayenesinde ayna ve ışık yardımıyla çocuğunuzun tüm dişlerini ve ağız içi yumuşak dokularını inceler. Var olan sorunları tespit ettikten sonra çocuğunuza özel tedavi şekillerini, beslenme ve koruyucu uygulamaları sizinle paylaşır.
Çocuğun seanslardan, tedavi işlemlerinden, uygulamalardan ve doktordan korkmaması için çok fazla detay vermeden sorduğu her soruya cevap verilebilir. Çeşitli benzetmeler yapmaktan ya da şaka kisvesi altında çocuğu ürkütmekten kaçınılmalıdır. Aksi taktirde çocuk diş doktorundan korkabileceği gibi ağız ve diş bakımına da önem göstermeyerek ağız bakımını ileriki hayatında görmezden gelebilir.
Çocuk diş doktoru ya da pediatrik diş hekimi bebeklikten gençlik dönemine kadar bebek ve çocuk ağız sağlığı ile ilgili kontrolleri sağlar.
Çocuk diş doktoru diğer ismi pedodontistlerdir.
Çocuklar ile ilgilenen ayrı bir branş ve bilim alanı olarak kabul edilen çocuk diş hekimliği çocuklar ile ilgilenir.
6 ay ila 1 yaş arasında çocukların çocuk diş doktorlarına gitmeleri önerilmektedir.
Diş polikliniği, 0- 15 yaş gurubunda olan çocukların ağız- diş ve çenesi ile ilgilenmektedir.
Çocuk diş doktorları bebeklikten ergenlik dönemine kadar geçen 0-15 yaş aralığındaki çocuklar ile ilgilenmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü ve Amerikan Pediatrik Diş Hekimleri Çocukların 6 ay- 1 yaş sonrasında diş muayenelerine getirilmelerini önermektedir.
Çocuk diş doktorunuza başvurarak çocuğunuzun ağız ve diş kontrollerini yaptırmalısınız. Aksi taktirde çeşitli diş rahatsızlıkları ile karşılaşabilirsiniz.
Çocuğun yaşı fark etmeksizin diş bölgesinde enfeksiyon riski bulunuyorsa diş çekimi işlemi mutlaka yapılır.
Çocuklarda sadece süt dişlerine değil aynı zamanda kalıcı dişlere de dolgu işlemi yapılabilmektedir. Çocuğun dişlerinde oluşan çeşitli sorunun tedavi yöntemi olarak dolgu işlemi gerekli olduğunda bu dolgu işlemi mutlaka uygulanır.
Süt dişleri içerisinde oldukça fala organik madde bulunur. Bu nedenle de hızlıca büyüyüp hızlı bir şekilde çürüyebilirler. Bu nedenle süt dişlerinin çürümesi gayet olağan bir durumdur.
Çocuk diş doktoru, çocuğun dişinin alınma seviyesinde çürük olduğuna kanaat getirirse eğer çürük süt dişini alabilir.